Ontdek En Geniet: Een Onvergetelijke Wijnproeverij Opzetten -  wine-point.be - Uw Specialist voor Wine Tastings - +32 489 33 31 67 thumbnail

Ontdek En Geniet: Een Onvergetelijke Wijnproeverij Opzetten - wine-point.be - Uw Specialist voor Wine Tastings - +32 489 33 31 67

Published en
5 min read

Wine Point (Wijnautomaat)

Kremer 2, 2440 Geel
Geschenkpakket

Het aantal flessen dat je nodig hebt hangt af van je budget, het aantal proevers en de ervaring die de proevers hebben. Voor wijnliefhebbers die nog niet zoveel proefervaring hebben, zijn zes tot acht wijnen een geschikt aantal. Meer ervaren proevers kunnen tot ongeveer twaalf flessen proeven. Op een wijnproeverij schenk je de glazen niet vol.

Je schenkt slechts een bodempje in. Van één fles van 75 cl. moet je circa 18 mensen kunnen laten proeven. Als je gasten de wijn doorslikken in plaats van uitspugen is het verstandig om zeker niet meer dan acht flessen te serveren. Dat is altijd één van de leukste maar ook lastigste vragen.

Dat doe je door een 'thema' te kiezen. Dat thema kan van alles zijn. Voor de hand liggend is om wijnen uit een bepaald land of een bepaalde streek te kiezen. Bijvoorbeeld acht verschillende Spaanse wijnen of drie flessen uit de Rhône en drie flessen uit Bordeaux. Op die manier kun je flessen onderling vergelijken en met elkaar op zoek gaan naar verschillen en overeenkomsten.

Wijnproeven Met Een Twist: Vernieuwende Ideeën Voor Een Boeiende Sessie - wine-point.be - Uw Specialist voor Wine Tastings - +32 489 33 31 67



Bijvoorbeeld zes verschillende wijnen van de Syrah druif of drie wijnen uit verschillende landen maar wel van dezelfde druif. Zoek je meer inspiratie? Dan vind je hier 11 tips voor thema's voor een wijnproeverij >> Sommige proefclubjes spreken af dat iedereen een of meerdere flessen meeneemt - Meer Info. Dat kan rond een thema zijn, of volstrekt willekeurig

Ongeveer 2 tot 3 op de honderd flessen heeft namelijk een 'fout', zoals 'kurk'. Hier lees je wat de meest voorkomende fouten in wijn zijn en hoe je die kunt herkennen >> Het is belangrijk om een goede volgorgde te bepalen voor het inschenken van de wijnen op je wijnproeverij.



Een verkeerde volgorde kan tot teleurstellingen leiden omdat wijnen dan niet tot hun recht komen. Hier vind je praktische tips voor het bepalen van de volgorde waarin je wijnen inschenkt op een wijnproeverij >> Je kunt de wijnen één voor één inschenken of ze in 'flights' serveren. In het laatste geval schenk je verschillende wijnen die bij elkaar horen tegelijk in.

De Kunst Van Het Plannen: Een Wijnproeverij Opzetten Als Een Expert - wine-point.be - Uw Specialist voor Zuid Afrikaanse Wijnen - +32 489 33 31 67

Je gasten kunnen de verschillende wijnen dan beter vergelijken maar dat heeft alleen zin als de wijnen ook echt iets met elkaar te maken hebben - Meer Info. Als je voor flights kiest, let er dan op dat je voldoende glazen hebt. De meeste wijnen kun je inschenken zonder dat je ze eerst hoeft te decanteren of te karafferen

Zeer oude rode wijnen, of ongefilterde wijnen kun je vaak beter decanteren om te voorkomen dat er sediment in je glas komt. Wijnen die nog niet helemaal op dronk zijn kun je beter karafferen om ze zuurstof te geven. Hier leggen we uit wanneer en waarom je een wijn moet decanteren of karafferen >> De temperatuur van de wijn heeft een enorme invloed op de smaak van de wijn.

Te warme wijnen worden onaangenaam log. Let er daarop goed op dat je verschillende soorten wijn op de juiste temperatuur serveert. Hier kun je lezen op welke temperatuur je verschillende soorten wijn moet serveren >> Je kunt er voor kiezen om al je wijnen - of enkele - blind te laten proeven.

Van Wijnleek Tot Connaisseur: Tips Voor Het Opbouwen Van Wijnkennis - wine-point.be - Uw Specialist voor Zuid Afrikaanse Wijnen - +32 489 33 31 67

Je kunt de fles in aluminiumfolie wikkelen maar er zijn ook hoesjes die speciaal voor blindproeven zijn gemaakt (zie foto). Je gasten kunnen dan - beargumenteerd - raden welk type wijn (land, druiven, jaartal) ze proeven - Contacteer ons. Bedenk wel dat blindproeven - zelfs voor doorgewinterde fijnproevers - erg moeilijk is. De kans dat wijnen goed geraden worden is daarom klein

Voor wie nog nooit een wijnproeverij heeft georganiseerd: er zijn geen strikte regels. Het gaat om de gezelligheid en om iets over je wijn of over je eigen smaak te leren. Over het algemeen bespreek je wijn-voor-wijn met elkaar: Wat ruik je? wat proef je? wat denk je van de kwaliteit en vind je de wijn lekker? Het gaat er niet om of je 'gelijk' hebt, het gaat er vooral om onder woorden te brengen wat je vind en waarom.

Heel handig is om een proefformulier te gebruiken (Meer over uw wijnproeverij). Iedereen vult eerst per fles dat formulier in, waarmee je een goede basis hebt om de wijn vervolgens met elkaar te bespreken. Je vindt hier een proefformulier om te downloaden >> Maar ja, dan heb je dat formulier keurig voor je liggen, pen in de aanslag, maar weet je niet wat voor dingen je nu zou kunnen noteren

Een Elegante Affaire: Het Stijlvol Organiseren Van Een Wijnproeverij - wine-point.be - Uw Specialist voor een Wijnproeverij - +32 489 33 31 67

Om goed te proeven zijn hapjes niet nodig. Je kunt je beperken tot water en eventueel wat stokbrood. Eten is niet nodig om tussen twee wijnen te 'neutraliseren'. De volgende wijn 'neutraliseert' over het algemeen de vorige. Het is natuurlijk wel gezellig om een iets meer aangeklede proeverij te organiseren maar zorg dan wel dat je hapjes niet te overheersend zijn.